HTML

Tordas Rádió

A Tordas Rádió 2012. július 8-án, vasárnap éjfélkor lekapcsolja az adókészülékét. Ezzel a legrégebbi magyar falurádió befejezi 12 évi folyamatos sugárzását az éterben. Az elhatározás hátteréről napokon belül közleményt adunk ki. A Rádió változatlanul él és működik, az interneten továbbra is hallható lesz bárhol a világon a http://stream.tilos.hu/tordas_radio_online.m3u címen, amíg a magyar médiahatóságok rá nem tudják tenni kezüket a világhálóra, ami így egymás között megállapítható, nem fog nekik sikerülni. A lelkes tordasi hallgatóinktól, akik 12 éve konyhában, kertben, autóban követték a Rádió adásait a magyar médiahatóságok nevében is elnézést kérünk.

Friss topikok

Címkék

Archívum

A Tordas Rádió közleménye a földi sugárzás befejezéséről és annak hátteréről

2012.07.10. 18:35 TordasRádió

Kapják: A nyilvánosság és az NMHH

A Tordas Rádió 2010-ben pályázat útján nyert hivatalos frekvenciát mint kisközösségi rádióállomás. Az engedély 500 méteres sugarú körre vonatkozott, ami még a Tordas nevű kistelepülést sem fedte le, így a Rádió a Hatóság jóvoltából nem érhette el saját kisközönségét. (lásd 1. melléklet)

(Ma már csak történelem, de a Tordas Rádió 2000. márciusa óta működik, azóta, amikor még nem is volt törvényi szabályozása a falurádiók üzemeltetésének. Kiválóan fogható volt kizárólag falutáblától falutábláig.)

A hivatalos induláskor az NMHH minden lehetséges pályázati forrást befagyasztott, viszont kötelezte a nyertest az elindulásra.

 Összedobtuk.

 Az üzemeltető, a Tordasi Önkormányzat, a Tordasért Közalapítvány, a hazai kisközösségi rádiók és szervezetei, a tordasi és nem tordasi lakosok közösen adták össze a Hatóság által elvárt típusú adókészüléket, antennát, adótornyot, technikát, mindent.

A kisközösségi rádiózást mint kategóriát az NMHH 2011-ben egy tollvonással megszüntette, és minden kisközösség rádiót kötelezett a közmédiává való átalakulásra, annak temérdek új kötelezettségeivel együtt. Ezzel a kisközösségi rádiók a nagy országos rádiókkal azonos elbírálás alá kerültek. Itt vérzett el a kisközösségi rádiók egyik része, de a Tordas Rádió még adott tovább.

 A Tordas Rádió napi 24 órás, hatósági normák szerinti üzemeltetésére rezsipályázatot nyújtott be az NMHH-hoz, melyet az első teljes évre (2011) meg is nyert. 2012-es évre is pályázott, melyre a kiírásnak mindenben megfelelő 150 oldalas pályázatot nyújtott be. A 2011 novemberében meghirdetett folyamatos határidejű pályázat pályázati díját 2011. december 30-án banki átutalással az NMHH Médiatanácsának a honlapon megjelent kiírás szerint megfizette. (lásd 2. melléklet)

 A befizetésről az NMHH számlát állított ki, melynek utolsó két sora:

 

Kiegyenlítve: 46.876 Ft

Fizetendő: 0 Ft

(lásd 3. számú melléklet)

 A pályázat személyes befogadásakor az NMHH a pályázathoz szükséges feltételeket tételesen ellenőrizte, azt megfelelőnek találta. (lásd 4. számú melléklet)

A pályázatot egy hónap elteltével, szakmai bírálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a pályázó „750 Ft-tal kevesebb pályázati díjat fizetett be.” (lásd 5. számú melléklet)

 Az elutasítással kivárta a pályázatok szakmai elbírálásra szánt egy hónapot, ezzel lehetetlenné téve az esetleges korrigálást, a 750 Ft befizetését, melynek megfizetésére a decemberi befizetés óta eltelt több mint két hónapban, de legkésőbb a pályázat befogadásakor fel kellett volna hívnia a figyelmet.

A Hatóság szóbeli (!) indoklása szerint a pályázati díj egy speciális előleg, melynek ÁFA-tartalmát nem a befizetés vagy átutalás időpontjában hatályos jogszabályok, hanem a megérkezés szerintiként kell megfizetni és szerintük az összeg 2012 január 2-án érkezett hozzájuk. Erről persze semmilyen bizonylatot nem mellékeltek, minthogy nem is lehetett volna mihez, hiszen egyéb hivatalos levelet erről az ügyről soha nem küldtek. Nem beszélve arról, hogy így utalni képtelenség, hisz az átutalónak semmilyen rálátása nincs arra, hogy az utalt összeg mikor érkezik meg a címzetthez.

 Miután a Rádió könyvelését végző iroda sem tudott az NMHH-val zöldágra vergődni és a pályázatban mellékelni kötelezett igazolások 30 napos érvényessége is lejárt ez alatt, ezért csak újraírt pályázat beadásával lehetett volna megpróbálkozni.

 Ha valóban úgy van, ahogy a Hatóság állítja, és már 2011-ben az akkor még hatályba sem lépett új ÁFA törvény szerint kellett volna a díjat befizetni, akkor ezt az amúgy hibás adatlappal és több lényeges helyen elnagyolt, fontos konkrétumokat nélkülöző pályázati kiírásban kiemelten fel kellett volna tüntetni, mert ellenkező esetben megtévesztő a pályázati kiírás.

 Ha el fogadjuk is az érvelést, bár még az általunk megkérdezett adószakértők egyike sem ismerte fejből ezt a jogszabályt, akkor is felmerül a kérdés, hogy mi a teendő egy tévesen átutalt összeggel?

 A Hatóság azt állítja, hogy elutasított pályázat esetén a pályázati díj az ő belső szabályzatuk szerint nem jár vissza. Akkor feltesszük a kérést, hogy volt-e pályázati díj megfizetve? Ha igen, miért utasították el a pályázatot, ha nem, miért tartották meg az összeget. És mit kezdjünk az általuk kiállított számla utolsó két sorával: „Kiegyenlítve: 46.876 Ft , Fizetendő: 0 Ft”)

Bárhogy is van, ebben a helyzetben úgy érezzük magunkat, mint akit félrevezettek és megloptak.

A mi erkölcsi nézeteink szerint ez semmiben nem különbözik egy ismerős zsebéből véletlenül kiesett pénztárca megszerzésétől. Az etikus magatartást pedig semmilyen belső szabályzat nem írhatja felül, illetve akiben van ilyen belső szabály, azt jobb elkerülni.

 Az azóta eltelt időszakban hetente érkeznek hivatalos levelek a Hatóságtól, ilyen-olyan adatszolgáltatásra, nyilatkozatokra, melyek közül talán a legszebb a 2012 (!) márciusi határidővel nyilatkozzon arról, hogy 2013 (!) májusában majd meg kívánja-e hosszabbítani az engedélyét, valamit, hogy nyilatkozzon, hogy az elmúlt hónap egy adott hetében pontosan milyen műveket sugárzott tételesen az egész hétre kivetítve. (Zárójelben megjegyzem, hogy ha a hatalom szeretné ezt ellenőrizni, bármikor megteheti a világháló használatával, hiszen a Tordas Rádió internetes hallgatása során minden felvétel adatait kiírja a hallgatók számára. Van is egy ilyen államilag fizetett részlege.) Ez a 24 órát sugárzó egyszemélyes rádió nem tud fenntartani erre külön apparátust.

Hát így telnek egy 1700 fős kistelepülés kisközösségi rádiójának hétköznapjai.

 Végezetül engedjék meg, hogy hagyományosan én is ősi bölcselettel éljek, és hadd osszam meg önökkel Lin-csi mester gondolatait, Su-La-ce tollából:

„Az ember a földi tettek értékét, bármit tesz is az életében, csak egyetlen mértékkel mérheti, egyetlen érték szabhat csak irányt. Ez pedig a méltóság. Ha valami méltósággal megtehető, akkor jó. Ha nem, akkor elvetendő. Bárhova vezet az út, bármerre jár, idelent a földi világban ez az egyetlen megbízható szabály.”

Mindezek után itt tájékoztatjuk a Hatóságot, hogy a Tordas Rádió befejezi földfelszíni sugárzását az FM 93,7-es frekvencián, az Észak-Tordasra száműzött mikrokörzetben. Az adókészüléket 2012. június 8-án kikapcsolja és felszólítja a Médiahatóságot, hogy a számlájukra megtévesztés miatt átutalt 46 876 Ft összeget a levél kézbesítését követő 8 munkanapon belül utalja vissza.

  

Tordas, 2012. július 10.

 

Vida Antal

üzemeltető

Tordas Rádió

 

Melléletek:

1melleklet.jpg

2melléklet_banki_tranzakció_nmhh_rezsipalyazat.pdf

3melléklet_nmhh_számla.pdf

4melléklet_palyazat_befogadási_okirat.pdf

5melleklet_elutasito_level.pdf

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tordasradio.blog.hu/api/trackback/id/tr154643097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Tordas Rádió a földi sugárzás befejezéséről 2012.07.10. 23:18:01

A pályázatot az NMHH egy hónap elteltével, szakmai bírálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a pályázó „750 Ft-tal kevesebb pályázati díjat fizetett be”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csumineni 2012.07.10. 22:55:55

hogy miért, ilyen hivatali packázáskor mindig Réthy László (alias Löwy Árpád) klasszikus levele jut eszembe:

506/1903.

Tekintetes kultúrmérnöki hivatal
Pécsett.

Tegnapi póstával érkezett 1090/1903 sz. hivatalos átiratukra, melyben azt kérdik, hogy a Magyarberki község határában lelt régi sarkantyúval mi történjék? hivatalos tisztelettel azt válaszolom, hogy basszák meg az urak a sarkantyújukat, mert 35° Reaumur hőségben ilyen szarságokkal nem foglalkozhatunk.

Budapest 1903 aug. 18.

Teljes tisztelettel
lófasz a seggükbe
Dr. Réthy László

m. n. muz. érem és régiségosztályi
igazg.-helyettes.

A XIV. ker. m. kir. Kulturmérnöki hivatalnak
Pécsett.

do you speak 2012.07.11. 03:30:18

Elsőre nem stimmelt, miért 750 ft.. nos, az a számla egy fantasztikus példája a pitiáner pénzmosó csalók hülyeségének!!! nyilván szemet szúrt nekem, hogy vajon miért nem kerek összeg a pályázati díj. Nos, az történt, hogy ezek a nagyokosok a kapott összegből VISSZASZÁMOLVA találták ki a szolgáltatás összegét, és ráadásul ROSSZ ÁFÁVAL. valójában 37500 a díj és 25% az áfa, így kijön a Tóni által fizetett összeg fillérre. Csakhogy minimum a számviteli törvényt sértette meg az mtva, mivel nem a "szerződés"-ben meghatározott összeget számlázta!!! ez akkora lebukás, hogy azonnali adóellenőrzést tartanék sok évre visszamenően. Ja, és az elutasításon nincs dátum, ami azért minimum fura, de az "indokolás" természetesen ALAPTALAN. ezt egy kezdő ügyvéd is visszapereli kamatostul, költségestül, adótornyostul. De ha jól emlékszem, pont a "hivatalok" ilyen hozzáállása keltette életre annó az illegális rádiókat, mint a Tilost is... talán itt az idő illegálba vonulni ismét.

do you speak 2012.07.11. 03:37:56

@do you speak: csak még annyit a számvitelről, hogy utalás esetén a számlát JÓVAL A VÁRT FIZETÉS ELŐTT (8 nappal) kell kiállítani a számlát, valamint 2 napos fizetési határidőt illetlenség megadni. Ehhez képest január 20-án állították ki a számlát, tehát felmerül a jogalap nélküli gazdagodás kérdése is, amire valóban csak a (kamatostul történő) visszafizetés lehet a megoldás. A pályázat elutasítása egy teljesen másik dolog, mivel nem indokolták, így az szintén szabálytalan.

sz_ 2012.07.11. 09:06:15

@do you speak:
"Ja, és az elutasításon nincs dátum"
– van, az első sorban.

Interlock (törölt) 2012.07.11. 20:37:41

Vajon az ilyen hír miért nem kap soha címlapot...

Hajcihő 2012.07.11. 22:58:32

Hivatallal visszaélés bűntette, egyben vagyoni és nem vagyoni károkozás, áfacsalás és számviteli rend megsértése okán, büntetőeljárást és polgári kártérítési eljárást kell indítani a hatósággal szemben.
A bűntettek tekintetében az eljárás megindítását, a központi nyomozó főügyészségnél kell kezdeményezni, a polgári eljárást pedig illetékmentesen a közigazgatási bíróságnál, mivel a károkozó a közigazgatás része.

Egyben remélem, hogy a legközelebbi akár helyhatósági, akár országgyűlési választásokon Tordas lakossága tudni fogja, hogy kikre ne adja le a voksát.

jasarkad 2012.07.12. 10:19:26

A hivatali visszaélésekkel kapcsolatos büntettek miatt, ami természetesen magába foglalja a vagyoni, ill. nem vagyoni károkozást, az illető főügyészség, a feljelentést, a hivatal ezen céljára fenntartott hivatali helyiségének, bejárattól számitott bal alsó sarkában elhelyezett papirkosárban gyüjtik, amit rendszeres időközben, szemétszállitó segitségével eljuttatják a szemétégetőműbe (Budapesten), máshol a rendszeresitett hulladéklerakóba, a reklamációkat lehetőleg egyenesen ide küldjék a T. feljelentők, ezzel jelentősen lerövidülhet a hivatalos út, amire egyébként is szarunk.......

TordasRádió 2012.07.12. 12:26:09

@Interlock: Az origo.hu címlapján mint címlapsztori volt olvasható fél napig

TordasRádió 2012.07.12. 12:28:08

@Hajcihő: A Rádió egyszemélyi üzemeltetősége szívesen fogadna minden önkéntesi segítséget hozzá. Félek, egyedül nem lenne elég erőm végigcsinálni.

Interlock (törölt) 2012.07.12. 14:24:24

@TordasRádió: az is több, mint a semmi, de valaminek nevezni édeskevés volna :-(
'14-ig semmiképp ne add el a technikát, sosem lehet tudni, mi lesz még itt...

Hajcihő 2012.07.13. 19:29:58

TordasRádió 2012.07.12. 12:28:08-re:

Ha úgy véled, segíthetek, jelezd.
Talán jogi segítséghez is tudok tanáccsal szolgálni.
Egyet azonban tudnod kell: A dolog sosem fáklyásmenet.
Azonban, ha hagyod, hagyjátok, hogy a hatalom packázzon veletek, akkor mindened, mindenetek elpusztul: A szabadság, az erkölcs, az önbecsülés.
Ha azonban szembeszállsz, lehet, hogy belédrúgnak, azonban a végén ők lesznek a vesztesek.
Én úgy vélem, hogy amennyiben belevágsz, belevágtok, akkor Tordán minden tisztességes ember melléd áll, és igen nagy a valószínűsége, hogy az egész ország, de a nemzetközi közvélemény demokratikus része is.
Ne feledd: Helyetted senki nem veheti fel a kesztyűt, de jellemes ember nem hagyhatja a földön, ha egyszer a lába elé dobták!

Mindenesetre ez az aljasság - és ez csak a kitartásunkon és az elszánásunkon múlik - 2014-ben véget fog érni.
Ne add fel, soha ne add fel, ha a jogaidban sértenek, ha igazad van!
A tisztességnek nincs ára! Az megvásárolhatatlan!
süti beállítások módosítása